Sydafrikaprojektet - Joline

Sydafrikaprojektet - Joline

Bilder från safari!!

BilderPosted by Joline 2019-03-28 06:52:09


  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post8

Cornwall hill college

DagbokPosted by Joline 2019-03-28 06:43:26

Idag, onsdag, var en helt vanlig dag i skolan.

Skolan som de går på, cornwall hill college, är en GIGANTISK!!! Privatskola med väldigt många elever.

Schemat ser ut så att skolan början 07.45 på morgonen och slutar 14.00. Alla lektioner under dagen är 40 min långa och för att veta när en lektion slutar så piper det i högtalarna. Direkt när man hör pipet så packar man ihop sina saker och går direkt till nästa lektion. Förutom en gång under dagen, när de har rast. Då har de en rast på 30 min där de kan äta sin lunch och bara ta det lugnt. Men eftersom att de bara har en kort rast och ingen speciell Lunchrast så låter lärarna eleverna äta när de blir hungriga under lektionstid.

Eleverna har en skoluniform, som är jättefin! Den måste de använda varje dag.

De har ungefär 5/6 prov varje vecka!!!! Och de får inte betyg på proven utan procent (alltså inte A ifall man får högsta betyg utan 100%)

En sak som är annorlunda från våran skola är att här börjar man i ettan när man är 6 år och inte 7 år. Så även om jag är lika gammal som Keira så går hon i åttan och jag i sjuan. Och istället för att säga att man går i ettan i gymnasiet så säger de grade 10, grade 11 och grade 12.

En annan sak är att alla elever måste göra både en sommarsport och en vintersport.

Jag tycker att skolan verkar väldigt bra, men dock så skulle jag aldrig klara så mycket prov!!  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post7

Acrobranch

DagbokPosted by Joline 2019-03-28 06:18:26

Idag besökte alla vi svenskar acrobranch tillsammans med våra ”värdsyskon”.

Acrobranch är då som en hinderbana uppe, Högt uppe, i träden.

Vi fick ha på oss en sele med krokar som vi satte fast i en lina och sedan hade vi också en gul sak. Den gula saken använde vi när man skulle åka zipline viket man var tvungen att göra några gånger :)

Vi gjorde den svåraste banan så från början var jag super rädd men efter ett tag så var det bara roligt!!!

Efter att vi kom hem ifrån acrobranch så åkte vi hem och chillade några timmar och efter det åkte vi till skolan för vi, våra värdfamiljer och lärarna hade en liten grillfest vid en pool. Vi badade och jag åt revbenspjäll (ribs). Det var en jättemysig kväll och jag tror att alla tyckte samma sak!


  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post6

Safariii!

DagbokPosted by Joline 2019-03-28 06:14:07

Under måndagen efter museet så åkte jag och min värdfamilj till ett safari här i närheten,som hette Reitvlei.

Vi såg jättemånga Zebror men även strutsar, många fåglar, flodhästar (bara på långt håll) och hartebees.

Det var en väldigt rolig och spännande upplevelse och flera gånger åkte vi så nära både Zebror och strutsar så att man hade kunnat sträcka ut sin hand ifrån bilrutan och kunnat klappa de. Men det gjorde vi såklart inte :)


  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post5

Apartheid :(

DagbokPosted by Joline 2019-03-26 14:57:56

Igår, Måndag, så åkte svenskgruppen till apartheid museet. Det var en väldigt intressant och lärande upplevelse, men dock väldigt sorgligt och hemskt!

Apartheid var hur de ”vita” och de ”icke-vita” särbehandlades förr i tiden, eller snarare hur de ”vita” diskriminerade de ”icke-vita”!

När vi kom dit så fick vi alla en biljett som det stod om vi blev vita eller icke-vita människor. Jag blev ”non white”.

Vi fick gå igenom två olika ingångar och fick se hur passen som de var tvungna att ha med sig kunde se ut. Alla människor var tvungna att ha med sig ett pass var de än gick där de stod vem de var, var de kom från och vem de jobbade för. Om tex en ”icke-vit” person gick runt på en plats för de ”vita” utan passet så kunde den personen bli arresterad eller till och med dödad!!!

Efter att vi hade kollat klart på passen så fick vi gå på en väg där de hade staplat stenar i block utav galler vid sidan. Stenarna symboliserade alla människor som hade dött i gruvorna i Sydafrika och gallren symboliserade alla som hade blivit fängslade. Det växlade mellan hur många stenar som var staplade beroende på hur många som hade dött under olika perioder.

Efter den delen så berättade våran guide lite mer om Nelson Mandela och hans liv. Vilket var väldigt intressant. Under tiden han hade suttit i fängelse (27 år!?!!) så hade några personer som jobbade på fängelset och såg upp till honom byggt en bil till Nelson som han sedan fick när han släpptes. Den bilen stod i museet!

Efter det så fick vi se några filmer som var väldigt jobbiga att se eftersom att de visade hur tex. Poliser tog långa pinnar och slog på personer som protesterade emot apartheiden.

Till sist fick vi se hur en fängelsecell såg ut för de här människorna. Det var små, SMÅ, rum utan något slags ljus och med bara två hinkar där inne. En för dricka och en för att uträtta sina behov.

Att se det här gjorde mig väldigt upprörd och ledsen! :(

Att en människa kan behandla en annan på det här sättet endast pågrund utav deras hudfärg känns helt orimligt...

Men eftersom att vi inte var tillåtna att ta några bilder inuti museet så har jag inte så många men jag kommer ladda upp de få jag har ifrån utsidan.


Vi hörs!


  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post4

Suncityyy!! :)

DagbokPosted by Joline 2019-03-25 20:34:37

Hej igeen :)


Under den här långhelgen så åkte jag, Keira och hennes kompis Zoes familj till suncity. Det är då en turistort med några olika hotell, ett köpcenter, en massa badställen osv.

Vi bodde i the palace (ett utav hotellen) och jag, Keira och Zoe delade rum.

Under dagarna var vi i the valley, det fanns en pool som var som ett låtsats-hav med vågor och sand runt omkring den. Sedan fanns det också en massa vattenrutschbanor som vi åkte och en godisaffär där vi spenderade en massa pengar!!!!!!!! :)

Vi hängde också i poolen som var vid hotellet och solade en stor del utav dagarna.

Första dagen åt vi middag på hotellet och de andra dagarna åt vi på en asiatisk och en indisk restaurang. Maten var supergod!!

Sista kvällen så gick jag, Keira och Zoe på bio vilket var jättemysigt och sista dagen spenderades vid poolen ;)

Efter den 2 h långa bilresan hem så åt vi glass på en restaurang som hette aroma och efter det åkte vi tillsammans med Keiras andra kompis Gabi till en italiensk restaurang och åt middag.

jag kommer att lägga upp lite bilder från helgen imorgon!❤️

  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post3

På flygplatsen

BilderPosted by Joline 2019-03-21 17:46:24


Det här var precis efter att vi hade landat i Afrika

  • Comments(0)//joline.heddawising.se/#post2

De senaste dagarna!

DagbokPosted by Joline 2019-03-21 15:24:27

I det här inlägget tänkte jag bara sammanfatta vad vi har gjort dem här första dagarna :)

Första dagen, direkt efter att min värdfamilj hade hämtat mig, så åkte jag, Keira (hon som jag bor hos) och hennes kompis till en musikfestival, vilket var väldigt roligt!!!! Direkt efter festivalen så åkte vi alla tre hem till Keiras kompis och sov över.


Dagen efter så åkte vi tillsammans med hennes kompis familj till en restaurang som hette ”tasha’s” där vi åt frukost. Jag åt braaibrootjies (typ toast) vilket var helt ok :)

Efter det så åkte vi till skolan och kollade på en kricketmatch. Efter det när vi skulle lämna av Keiras kompis hemma hos henne så åkte vi förbi Fort Klapperkop and Groenkloof naturreservat, då fick jag se en massa zebror som gick runt helt fritt precis bredvid våran bil. Man kunde nästan sträcka ut armen genom fönstret och klappa de!! Vi såg även en impala springa över vägen. På kvällen åkte vi till en restaurang och åt sushi, det var supergott!!!!


På måndagen så var vi i skolan hela dagen fram till kl 14. Efter skolan kollade jag på när Keira spelade hockey och efter det så fick jag testa att träna taekwondo. Det var en rolig upplevelse men det var väldigt annorlunda mot att träna i Sverige.


Vi var i skolan hela tisdagen också och efter skolan så var vi kvar och kollade på ett derby. Keira spelade en hockeymatch och det var även några som spelade en rugbymatch. Det var cornwall hill college mot Southdowns. Efter rugbyn så åkte vi till en restaurang som hette whisk med Keiras två kompisar och åt Pizza.


På Onsdagen så åkte svenskgruppen till ditshego, en skola i ett lite fattigare område. Där fick vi dekorera kakor med barnen, spela fotboll och sjunga sånger. Det var jättemysigt och alla barnen var jättesnälla. Men det var också ganska hemskt eftersom att de här personerna bodde i små plåtskjul utan rinnande vatten osv. Men det var jättemysigt och som sagt så var barnen jättegulliga och snälla. När vi kom hem så var vi på skolan i ca 1 timme och sedan åkte vi hem till Keira igen och en av hennes kompisar följde med.


Okej så det här var en sammanfattning av vad vi har gjort :)
  • Comments(1)//joline.heddawising.se/#post1
Next »